Om mig

Jag är född 1964, uppvuxen i Bygdsiljum men bor numer i Umeå med min fru Kristina f67 och våra barn August f98 och Elsa f00. Jag utbildade mig till lärare 1992 och har under många år undervisat i matematik och foto vid Midgårdsskolans gymnasium. Jag har även undervisat vid Umeå universitet i fåglar, fågelekologi och foto. Under ett år var jag anställd av bildbyrån för att fotografera det svenska vardagslivet. Blev invald i föreningen Naturfotograferna/N 1997.

Inom ramen för mitt egna företag har jag bl a gjort tre böcker, en film för dementa samt en del radio, tv och några utställningar. Jag har sedan några år tillbaka varit ansluten till bildbyrån Scandinav där jag främst säljer bilder på människor och vardagsliv.

Mitt naturintresse fick jag av min morfar som i unga år tog med mig på gäddfiske, forellmete och bärplockning med alldeles för stora hinkar och fågelintresset väcktes till liv på högstadiet av biologilärare Gunnar Renman som visade mig den då sällsynta rosenfinken. 

När det gäller fotograferingen så finner jag nästan uteslutande motiven i norra Sverige. Fåglar och natur i allmänhet har i 35år varit mitt motivområde. Numer fotar jag mest lifestyle och det nyuppfunna motivområdet fiskar och vattendjur. Målet är att bl a att dokumentera norrlands samtliga sötvattensfiskar.

Fågelskådandet har tagit sig olika uttryck under årens lopp. Tyvärr bor man ju längs "motljuskusten" och idag har jag ledsnat på nöta "tunga labbar" i motljus utan ägnar mer tid åt att skåda tillsammans med familjen samt att "dra på larm". Om det upptäcks en ovanlig fågel i landskapet åker jag och tittar på den. Idag har jag sett 307 olika arter i landskapet. Av de upptäckter jag gjort kan nämnas: vassångare i Holmsund, röd glada från balkongen på Berghem mitt i Umeå samt svart stork vid Villanäs i Umeälvens deltaområde. Toppar denna lista gör emellertid den gråsångare som jag upptäckte på ett kalhygge utanför Bygdsiljum.

Kråkan